Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Танев: Ако бъдат приети промените в Правилника за вписванията, ще се запази хаосът в системата

Снимка: БГНЕС

Клуб „Журналисти срещу корупцията“ и нотариуси настояват за обществено обсъждане на предвидените промени в Правилника за вписванията, публикувани на страницата на Министерството на правосъдието на 10-и октомври. Мотивът е, че не трябва прибързано да се предприемат стъпки назад, след като през юли са влезли в сила изменения на правилата.

Правилникът за вписванията за първи път даде нормативна регламентация на съдържанието на имотните партиди, начинът на образуване, разделяне, съединяване на тези партиди. За да се стартира имотният регистър, трябва да се преработи софтуера, за да има тези нови данни. Това не е скъпа, не е сложна операция. Това е работа за не повече от един месец, за да се сложи началото. Досега 13-14 години се водят произволни имотни партиди, три софтуерни продукта имаше в страната по три различни начина. За първи път Правилникът за вписванията въведе това съдържание – досие на имота, което сега се предвижда да изчезне,
обясни в интервю за предаването "12+3" нотариусът Димитър Танев.

По концепцията на сега действащия Закон за кадастъра и имотния регистър преди промените би трябвало да се изготвят предвидените партиди за цялата страна и след това да се преобразуват партидите в окончателни имотни партиди – нещо, което би трябвало да стане към края на века. В този период хората, които извършват справки ежедневно за собствеността, едва ли не техните интереси да се пренесат в жертва, коментира още Димитър Танев.

Според него, ако бъдат приети промените в Правилника за вписванията, ще се запази хаосът в системата.

Цялото интервю с Димитър Танев можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна