Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж.Лазар Лазаров:Няма средства за подготовка на пътната мрежа за зимния сезон

Снимка: БГНЕС

Синоптиците прогнозират съвсем скоро да падне първия сняг. В същото председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“       инж. Лазар Лазаров заяви в предаването „Нещо повече“, че няма средства за подготовката на пътната мрежа за зимния сезон:

Бюджетът на АПИ е така структуриран, че самото чистене на снега, хвърлянето на инертни материали, фирмите, които го извършват през ноември и декември, се плаща от бюджета за 2015-та година. Така, че за самото почистване пари има, но за да можем да влезем със спокойствие и увереност, че ще справим със зимата, пътната ни мрежа трябва да е подготвена за зимния период, т.е да бъдат изкърпени участъците. Оставянето на дупки по пътното платно ще доведе до няколко проблема. Самите фирми, които почистват, ще имат проблем, тъй като голяма част от снегопочистващата техника, а и нашите изисквания са такива, трябва да почиства до асфалт. Пускането на греблата на машините до асфалт, реално ще закача дупките и ще има или изкъртване на големи парчета асфалт или чупене на самите машини. Така, че това е един основните проблеми, които ще имаме тази зима, тъй като до този момент средства за поддържането на пътищата и подготовката им за зимата няма.

Вторият проблем е липсата на средства за отстраняване на обилната растителност, появила се след дъждовете, на места, където се получават обилни снегонавявания. Не може да се извърши и възстановяването на изтритата маркировка.

Инж. Лазар Лазаров заяви, че сключването на договорите за зимно почистване и поддръжка по места са се забавили. По някои от тях процедурите текат в момента.

Със сигурност ще има кой да чисти. За съжаление ще ни бъде много по-трудно тази година отколкото всяка друга минала година, обясни председателят на АПИ и поясни, че бюджетът на агенцията за следващата година е намален десетократно.

Цялото интервю с инж. Лазар Лазаров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна