Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиза Боева и Ицхак Финци разказват във филм как се е натрупал митът за Джокондата

Снимка: БГНЕС

Актьорът Ицхак Финци и режисьорката Лиза Боева обясняват как се е натрупал митът за Джокондата в документалния филм "Лятото на Мона Лиза". Прожекцията е в кино "Одеон", довечера от 18,30 часа. 

Това ще бъде едно кинотеатрално представление, каза в предаването "Хоризонт до обед" Ицхак ФинциСтава дума за мит, за митология, как се образува нещо около произведение на изкуството. 

Лиза Боева допълни, че с филма обясняват как се е създал този мит. Обясняваме това, че днес не можем да видим Мона Лиза без пелената на тази митологична – много силна и доста фалшива, окраска. Когато човек отива към Мона Лиза в Лувъра остава с усещането от тези табели, които насочват къде да вървиш, че минаваш покрай останалите произведения на изкуството като край някакави декори. А иначе как се възприема историята на изкуството – както се възприема и се преподава история, което не е правилно, защото в изкуството нямаме право на такава подредба. Изкуството се превръща в консуматорски продукт без дълбочината на контекста. 

Във Флоренция Финци и Боева са държали да отседнат в стая номер 305 на един хотел. Актьорът разказа, че това е стаята, в която картината Мона Лиза, открадната от един италианец, е продена на хората, които откриват кражбата и крадеца. Това е особено усещане, въпреки че стаята е ремонтирана. Това ни въодушеви. Лиза знае адреси и места и когато попадне на тях, това я въодушевява за работа и идеи. 

Когато ние я ангажирахме преди няколко месеца и тя беше заета, за управата беше много чудно защо държим на тази стая – тя е на тавана, тъмна и тясна стая. Мона Лиза е вече утвърден мит и от там нататък няма дори една табела във Флоренция къде е живяла тя, къде Леонардо я е рисувал. С този филм ние искаме да обясним как се е натрупал митът. Дори не успяваме да видим картината, защото имаме твърде много насложени клишета за нея и ни пречат да я видим. Ние обиграваме и препарираме някакъв мит. Нашата цел е насочена към зрителя, който не може да си обясни нещо и повтаря заучени фрази. Ако нямаме критерии и знания, всичко става декорация, казва Боева. 

Чуйте разговора от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!