Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ решава как да действа след втора серия консултации

| обновено на 27.10.14 в 12:22
Снимка: БГНЕС

В НДК започна срещата между ръководството и актива на ГЕРБ. Очаква се да бъдат обсъдени резултатите от двата кръга преговори с парламентарно представените политически сили за бъдещо управление на страната и съставяне на правителство.

След последния кръг консултации от ГЕРБ обявиха, че са скептични за съставяне на правителство. Реформаторският блок вече обяви, че ще подкрепи ГЕРБ за дясноцентристко правителство, но без БСП.

ГЕРБ предлагат на реформаторите коалиционно споразумение, а реформаторите на ГЕРБ министри в кабинета.

Но за да има стабилно правителство, от партията на Борисов поискаха споделена отговорност и от втория техен фаворит Патриотичния фронт. Патриотите отказаха да дадат министри, но се съгласиха да подпишат програмно споразумение с приоритети.

АБВ също казаха, че ще подкрепят приоритети, но отказаха да участват в дясноцентристко правителство.

След лидерска среща на четири очи между Бойко Борисов и Михаил Миков стана ясно, че БСП остават опозиция. БСП дори не прие предложението на ГЕРБ да поеме председателството на парламента. В тази ситуация от ГЕРБ допуснаха създаването на правителство тип "Орешарски" за кратко време и по важни въпроси, след което през юли месец да има отново предсрочни парламентарни избори, заедно с местните. Дали този вариант остава, ще стане ясно след нови лидерски разговори. Този път с всички партии в парламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна