Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Радева: Най-добре е да не се задава конкретен хоризонт на правителството

Снимка: БГНЕС



Най-добре е да не се задава конкретен хоризонт на кабинета, защото освен че държавата трябва да решава проблемите, една от изключително важните задачи пред този парламент е промяна на правилата, по които избираме народни представители - без това и следващите парламенти са обречени на кратък живот, на много колебливи мнозинства, хората не се чувстват добре представени. Това коментира в предаването „Нещо повече“ социологът Мирослава Радева. Според нея трябва да се върви към мажоритарен избор на два тура.

Ако не се стигне до промяна на начина, по който избираме депутати, ясно е, че политическата класа и система са ударили дъното. Хората не искат да вярват на този модел. Единственият начин е избирателите да имат чувството, че избират конкретен човек.

Този парламент не изглежда особено стабилен. Не е много ясно в кой момент коя политика кой червен бутон може да натисне. Вижда се и от предварителните консултации, че като че ли на партиите хем не им се иска да се стига бързо до нови избори, хем се страхуват да поемат конкретна отговорност. Днешният парламентарен ден остави у мен усещането, че е възможно да се намери решение за кабинет. Доста меки ми изглеждаха почти всички политици. Самият Борисов каза, че е отворен на всякакви форми, коментира още социологът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна