Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Чобанов: Службите са могли да направят много по случая с КТБ

Иван Чобанов
Снимка: БГНЕС

Специалните служби са могли да направят много неща по случая с КТБ, заяви в предаването „Нещо повече“ бившият директор на Национална служба „Сигурност“ Иван Чобанов.

Според него причината е не само в реалното състояние на службите, а и в законодателната основа, върху която са изградени:

Аз многократно съм заявявал, че това са анахронизми, което се направи със създаването на ДАНС. Това не са структури, които са адекватни на съвременното развитие на България и виждаме какъв е резултатът. Някой направил ли е сметка колко средства е изразходвала ДАНС от създаването си досега. Спокойно тези 4 милиарда, които ги пишем на гърба на служителите от КТБ, трябва да сложим още един милиард. Ако не е сега, догодина, по-догодина ще се окаже, че ДАНС е изхарчила 1 милиард лева. Ако този един милиард беше даден за образование, за здравеопазване, нямаше ли да има по-голям ефект за националната ни сигурност, отколкото да се наливат в една структура, която винаги, когато се окаже, че е необходима, я няма, какъвто е случаят с КТБ.

Цялото интервю с Иван Чобанов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна