Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата няма пари, за да плати за дейността на екарисажите във Варна и Шумен

Пламен Моллов
Снимка: БГНЕС


Държавата няма пари, за да плати за дейността на  екарисажите във Варна и Шумен. Двата екарисажа спират дейността си от 1-и ноември, тъй като Агенцията по храните им дължи близо 10 милиона лева.

Проблемът е сериозен, призна директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов, но отрече да носи вина:

Ние сключваме договор с екарисажите, но парите за тази дейност са по отделна сметка специално от Министерството на земеделието и храните. За една година, въпреки че има около десетина доклада, които сме написали, нямаме финансиране. Аз няма откъде да платя на екарисажите.

Моллов не изключи възможността парите да са изхрачени за друго:

Аз знам, че са предвидени, но дали ги  има не мога да кажа.

Екарисажите в Шумен и Варна са единствени в страната и спирането им може да предизвика епидемия, тъй като те извозват тонове умрели животни. Каква е алтернативата, обясни Моллов:

Единствената мярка, която позволява законодателството, но за това ще претърпим санкции от ЕК със сигурност, е загробването на животните.

От агроведомството съобщиха, че няма заложени 10 млн. лв., които да бъдат отпуснати на Агенцията по храните, за да може тя да се разплати с екарисажите. Заради намаления бюджет на министерството всъщност пари за тази дейност въобще не са предвидени, но това е разчет от времето на правителството на Орешарски, уточняват от земеделското ведомство и допълват , че сумата е заложена в предвидената актуализация на бюджета.

Подробности чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна