Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Нова идея дава път за бързо съставяне на правителство", пише 24 часа на първа страница под заглавие "АБВ ще крепи "ос на баланса". Тази "ос на баланса" включва коалиционно споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок и гаранция по програмата с подписите на АБВ и Патриотичния фронт, пояснява вестникът.

Според заглавието на първа страница на Труд Кунева, Кънев и сие пристават на Борисов. Започват преговори за програма, чака се подкрепа от Патриотичния фронт и АБВ, допълва изданието.

"Реформаторите искат половината кабинет", пише Стандарт и предупреждава, че ако не намалят претенциите, може да провалят коалицията с ГЕРБ.

"Булгаргаз" спретна газова истерия, като заплаши топлофикациите, че ще им намали подаването на гориво с 50 на сто от 1-ви ноември", пише Труд, според който става дума за "криза наужким". "Булгаргаз търси спешно четири кредита на обща стойност 139 милиона лева, за да плати доставките от "Газпром", отбелязва вестник Преса по същата тема. В коментар на първа страница се допълва, че заради голямата си задлъжнялост енергетиката все по-трудно взема пари от банките. "Затова тепърва ще стават чудесии. Заради дългове на НЕК може да спре газът или парното", пише в бележката.

Според Монитор се търсят спешно 58 милиона долара за руския газ, които трябва да се платят днес, иначе оставаме без доставки през ноември.

Съдбата на КТБ продължава да е водеща тема за печата.

Според Капитал дейли ГЕРБ излизат с по-мек вариант на "поправката КТБ" - БНБ няма да е задължена "да предприема действия за оздравяване на банки", а само "да предложи" такива действия.

"Казусът КТБ е чисто присвояване" - под това заглавие Преса предлага интервю с главния прокурор Сотир Цацаров. "И фалит, и спасяване на КТБ са на една цена", пише Преса. Ако инвеститор налее 2 млрд. лева, държавата дава 1,6 млрд. за оздравяване, пише в подзаглавието.

Дума публикува коментар, озаглавен "Двата мита около КТБ". Според автора Юрий Борисов първият мит е за "дупката" от над 4 млрд. лева, която не е факт, а прогноза. Вторият мит е, че банката ще бъде спасявана с пари на данъкоплатците. При процедура по оздравяване държавата или ще даде пари назаем, които ще й бъдат върнати, или съвкупният данъкоплатец ще придобие нова банка. Данъкоплатецът със сигурност обаче ще се бръкне в случай на фалит на банката, за да бъдат изплатени гарантираните депозити, пише в коментара.

"Държавният дълг може да скочи с 6,2 милиарда лева до края на годината", гласи заглавието на първа страница на вестник Сега.

Водещата тема за Новинар е постъпилата информация от съюзници, че българи се сражават на страната на "Ислямска държава".

"Първият грип дойде с пневмония", пише на първа страница  Телеграф, като допълва, че при четирима пациенти е изолиран вирусът "Масачузетс" тип Б. Епидемия се очаква обаче чак около средата на януари, допълва изданието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна