Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златните гласове на Радиото: Ангел Заберски

БНР Новини
Снимка: личен архив на Маргарита Заберска

Ангел Заберски е един от най-големите български композитори в областта на забавния жанр. Носител е на български и световни музикални награди.
Започва работа в Радиото като музикален оформител в Литературния отдел и в Радиотеатъра, където сътрудничат едни от най-изтъкнатите български поети и писатели и с които контактува благодарение на Радиото. Първите си песни написва върху техни творби. Те го изграждат като творческа личност и композитор.
... Аз тука израснах като творец, тука написах първите си песни и с умиление си спомням за това време. А може би и това са били и най-хубавите песни, които съм написал върху стиховете на поети, с които радиото е било причина аз да контактувам с тях и да ме изградят като личност, като творческа личност, като композитор.
... Парадоксално ще звучи, но първите песни, които съм написал – това беше „Първа среща“ по текст на Росен Василев и песента „Ти идваш любов“ по стихове на Николай Христозов – остават едни от песните, които аз най-много ценя. С тях печелих и награди на наши фестивали, на „Златният Орфей“ и мисля, че това остават едни от песните, които аз най-много ценя.
...Съдбата на пишещия музика, особено, аз говоря в областта на забавния жанр, е такава, че ако не е Радиото да регистрира неговите произведения, те биха си останали в авторското чекмедже. Радиото е този институт, който лансира и пропагандира музиката. Радиото има един отдел, на който ние много дължим – Международен обмен в музиката. Нашите песни отиват в този отдел и се разпространяват по цял свят. ... Песни, които са създадени от Радиото, поръчани от Радиото и с които аз съм изживял действително една голяма творческа радост.
... Безкрайно много ценя Радиото и съм му благодарен за това, което Радиото е направило за мен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна