Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на деца-лауреати на Международния фестивал на изкуствата "Трикси” за Деня на будителите в Рим

Фонтанът Треви в Рим
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Денят на будителите отбелязват и в Италия. Основното събитие е концерт в Рим на деца-лауреати на Международния фестивал на изкуствата "Трикси”.

"С пламъка на будителите” е мотото на концертите в италианската столица, организирани със съдействието на българското министерство на културата. Единият е в Театъра на музиката в Рим, а другият в залата на българското посолство. Изпълнителите са деца-лауреати от Международния фестивал на изкуствата "Трикси”. Това са близначките-пианистки Теодора и Александра Даскалови, изпълнителките на акордеон Дарена-Светослава и Мария-Десислава Димитрови,  Ана Лазарова, Мирослав Христов, Любов Лазарова, Цвета Христова и Ива Стоянова. Пред представители на дипломатически мисии, на българската и италианската културна общност, те ще изпълнят творби на  Парашкев Хаджиев, Любомир Пипков и други големи  композитори, отразили в творбите си хубостта на България.

Специални гости  на събитието са проф. д-р Ростислав Йовчев и поетесата Силвия Михайлова, чиято стихосбирка -  "Всички думи за любовта”, ще бъде представена в двуезично издание – на български и на италиански език.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна