Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сеитбата в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево закъснява

Снимка: БГНЕС

Сеитбата в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево закъснява. Финансовото състояние на института е трагично, алармира неговият директор Иван Киряков.

Бюджетът на Добруджанския земеделски институт за тази година е намален с милион и половина, а от лятото няма и плащания, уточни Иван Киряков:

От края на юли - началото на август почти няма плащания, разплащания на задължения. Има и продажба на около 1400 тона зърнено-житни култури, тоест направили сме достатъчно финансов ресурс, който сме трансферирали към Министерството на земеделието, Министерството на финансите. За съжаление обаче няма връщане на финансов ресурс обратно с изключение на Фонд "Работна заплата". Издръжката на научната дейност, на производствената дейност не се субсидира, няма никакви разплащания и можем да си зададем спокойно въпроса - защо даваме заплати, като не можем да осигурим работа.

Заради липсата на пари за гориво се бави и сеитбата на сортови семена в института. Според Иван Киряков единственият вариант селскостопанската наука да запази завоюваните позиции е: Отделяне на Селскостопанска академия като първи разпоредител на бюджетните средства по модела на БАН.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна