Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Жаблянов: БСП ще предложи да бъде премахнат плоският данък

Снимка: БГНЕС

БСП ще предложи да бъде премахнат плоският данък, който въведе преди години заради променената икономическата ситуация в световен мащаб. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" представителят на социалистите Валери Жаблянов. Последният конгрес на БСП прие документ за необходимостта от радикална лява политика, припомни той. Ние ясно разграничаваме етапите на развитие на световната, европейската икономика и на българското общество и задачите, които стоят пред него. Убедени сме, че това което се получи на последните парламентарни избори, преди всичко огромното недоверие на хората към политическата система и огромният брой негласували, се дължи на социално-икономическите фактори в страната, на острото усещане за отсъствие на справедливост, на задълбочаващата се бедност.

БСП счита, че един такъв подход е приоритет, предвид взривоопасната ситуация в обществото, коментира той. Плоският данък предполага по-голямо обществено разслоение, уточни политикът. Световната криза се отрази най-тежко на най-бедните държави в Европа коментира Жаблянов и припомни, че плоският данък е приет в друга историческа обстановка:

Да, то беше направено и получи широка подкрепа тогава, спомням си, от бизнеса, не заради друго, а заради повишаване на конкурентоспособността на българското стопанство. Една от основните задачи, когато световният инвестиционен поток беше във вихъра си, беше максималното привличане на чужди инвестиции в България. Аз смятам, че инвестициите, които се привлякоха през 2008–2009 година в България, скоро няма да бъдат достигнати като абсолютни цифри не заради сгрешена изцяло икономическа и финансово-инвестиционна политика в България и като климат, а по-скоро заради цялостната икономическа политика в света в момента и промяната на нейната посока, движение, логика.

Един от големите проблеми на българската икономика през тези години е, че тя не се адаптира, а се ръководи от догми, отбеляза Жаблянов. Една от догмите беше от държавна собственост да направим частна. Добре! Вече 90% е частна собственост. Какво? Повече ли тръгна стопанството? Напротив, то се срина, коментира Жаблянов.

Когато ставаше въпрос за реиндустриализацията, десницата се противопостави на идеята за финансиране на държавни индустриални проекти, но преди 3 дни призоваваха да се отпуснат средства, за да се покрият дълговете на една олигархична група, посочи той.

Валери Жаблянов смята, че трябва да се направи и преглед на общата данъчна тежест на българските граждани:

Данъчната система не може да изключва всички други видове данъци, също така. Трябва да се направи един преглед от специалисти, колеги, които се занимават с тази тема, каква е общата данъчна тежест върху българските граждани. Ние говорим за едни 10% данък, който е корпоративен и подоходен, но в същото време някой смята ли таксите, които плащат българските граждани и които не влизат в това изчисление. Може ли, например, в София, данъкът "имоти" да е в пъти по-висок от такса "смет".

Народното събрание е функция на обществените настроения и това е причината да се получи този пъстър букет. Изкуството на политиката е да събереш тези разнородни интереси в една посока, коментира Жаблянов и изтъкна, че БСП е имала постоянна позиция по отношение на ГЕРБ и твърденията за широка коалиция са били медийно желание, а не позиция на партията.

Опозиционността не предполага деструктивизъм. Позицията на БСП в парламентарната зала онзи ден беше полезна, защото спестихме огромен разход на държавата и един риск цялата българска банкова система да бъде закачена за бюджета, каквото искаха да направят част от колегите, заключи Жаблянов.

Интервюто на Лили Маринкова с Валери Жаблянов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени