Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: С ГЕРБ се разбрахме по програмната декларация за приоритетите

Снимка: БГНЕС

До утре на обяд ще стане факт програмната декларация за ключовите приоритети. Това каза Меглена Кунева от Реформаторския блок след срещата им с ГЕРБ.

След като всяка от групите беше работила самостоятелно по програмната декларация за ключовите приоритети за формиране на стабилност в 43-тото НС, приключихме нашата втора среща, която да изчисти голяма част от текстовете. Остават само редакционни корекции, които тази вечер и утре до обед ще огледаме и двете групи. На практика с програмната декларация за ключовите приоритети, общо взето, сме приключили. Разделите са – външна политика, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове, законодателни промени в сферата на обществените поръчки, електронно управление и държавна администрация, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, селско стопанство и гори, екология и опазване на околната среда, превенция и контрол на рисковете при бедствия и аварии, култура и духовност и подобряване на публичната среда и отбрана, завършваме със сигурност и обществен ред. Това са 20 отделни приоритета.

Въпросът за структурата на кабинета не е обсъден на днешната среща:

Концентрирахме се върху програмната декларация. До вторник на обед вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи. Ако тази програмна декларация бъде приета, както сме я изготвили, това на нас ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Когато има програма, ще се намерят и хора, най-подходящите, които да я изпълнят. Докато все още тази програма не е станала факт, следващият кръг на преговорите не се задвижват. За нас е много е важно да има реформаторска програма. 

Това, че ние вече имаме програмна декларация за ключовите приоритети днес, в неделя, уверявам ви  това е много добра стъпка напред, категорична бе Меглена Кунева. 

Божидар Лукарски допълни: Тази програма, която ще бъде готова утре, ще бъде изпратена и на Патриотичния фронт и АБВ, след което е нормално от тяхна страна да има някаква реакция

За утре се предвиждат срещи в рамките на парламентарните групи. Няма предвидена обща среща между ГЕРБ и реформаторите.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна