Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски акробат премина по въже между два небостъргача в Чикаго със завързани очи и без спасителна мрежа

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският акробат Ник Валенда премина по въже между два небостъргача в Чикаго със завързани очи и без спасителна мрежа. Пред очите на хиляди присъстващи Валенда успя да изпълни своя предизвикателен номер.

Фенове изпълваха улиците до двете високи сгради, които се намират в Марина Сити. Със затаен дъх те гледаха как 35-годишният наследник на "Летящите Вандела" завърши двете екстремни преминавания по въже, при едното от които той беше със завързани очи.

Облчечен с ярко червено яке Ник Валенда прекоси първото разстояние от близо 150 метра за около шест минути и половина. Въжето, по което вървеше беше под наклон от 19 градуса, като височината започна от 180 метра и достигна 204. Втория си номер той изпълни с вързани очи на височина от 165 метра като тогава измина разтояние от 28 метра за малко повече от минута. И в двата случая Валенда беше без каквито и да е предпазни мрежи и колани, единствено с въже на крака си, което можеше да го задържи при падане

Сензацията беше предавана пряко по телевизията с около 10 секунди закъснение, което даваше възможност на продуцентите да прекратят излъчването в случай на инцидент.

Журналистите, отразяващи събитието, трябваше да подпишат документ, с който се отказват от правата си да съдят за емоционални щети, ако станат свидетели на фатално падане.

Ник Валенда започва кариерата си на акробат още на 2-годишна възраст. До този момент има седем постижения, отбелязани в Книгата на рекордните на Гинес, като последното е от миналата година. Тогава на височина 457 метра той прекоси Големия Каньон по стоманено въже с дебелина 5 сантиметра.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна