Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествията на професор Румен Пенин

БНР Новини
Професор Румен Пенин и Симеон Идакиев.
Снимка: Елиана Захариева

Имаме удоволствието отново да общуваме с един истински будител – човек, посветил целия си живот на най-старата наука в света-географията. Който не спира да пътува и това е най-хубавото. Името му е Румен Пенин.
Професор Пенин е ръководител на катедрата по „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет. Доктор на Московския държавен университет. Автор е на над 40 популярни статии и над 90 научни труда. Съставител е на поредицата „География на континентите и океаните“. Освен това Румен Пенин е съавтор в над 60 учебници и учебни помагала по география за средното образование. Участник е в няколко международни научни географски експедиции, посетил е над 90 страни, а съвсем наскоро се завърна от един от най-интересните и най-непознати за нас, българите, региони на Китай.
Когато знаменитият пътешественик Марко Поло разказал във Венеция за чудесата на Китай малко хора му повярвали. Историите му изглеждали невероятни и несъвместими с представата на европейците, убедени че именно техният континент е „Център на света”. Но това не били измислици, великият пътешественик не е можел да намери по-точно име на издадената в края на 13 век „Книга на чудесата”. Затова трябва да чуете разказа на професор Румен Пенин за последното му приключение. Но не само за него, а и за още интересни и малко познати кътчета на планетата Земя.




2 ноември


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна