Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Асенов: Вливането на "Митници"-те в НАП не е най-удачното решение

Бившият директор на агенция "Митници" Асен Асенов каза, че няма спомен от професионалната си биография за такъв голям брой арестувани митничари, както в акцията на пункт Лесово, при която бяха задържани трийсетина служители на агенция "Митници" с обвинение за рекет.

Митническата администрация е една от администрациите с висока степен на риск в областта на корупционните практики и затова действията, които се предприемат в тази област, трябва да са последователни и методични и да не засивяст от конюнктурата...Сливането на митниците и данъчните администрации е стара идея, но не съм видял задълбочена концепция. Един от ключовите аспекти би трябвало да е кои са рисковете, защото на стрес ще бъдат подложени и двете системи. Точният термин трябва да е вливане, защото, по-скоро се предвижда вливане на агенция "Митници" в структурите на НАП. Трудно биха се напасвали двата вида контрол: митническият и данъчният. Митниците изпълняват и много други функции, които не са присъщи на НАП, и затова винаги съм бил противник и продължавам да считам, че това не е най-удачната форма за решаването на проблемите. Ако се погледнат по пера, приходите в "Митници"-те, нещата вървят относително добре и ще бъдат изпълнени бюджетните показатели от 136 милиона. По отношение на акциза, при всички положения акцизът ще е повече с поне стотина милиона.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Асен Асенов, директор на агенция "Митници" по време на управлението на НДСВ, можете да чуете от звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна