Eмисия новини
от 16.00 часа

Прокуратурата в Пазарджик проверява случая с разпространения клип, популяризиращ "Ислямска държава"

| обновено на 04.11.14 в 11:50
Окръжната прокуратура в Пазарджик извършва проверка на разпространения в социалната мрежа клип, в който 7-годишно дете ритуално отрязва главата на друго дете, използвайки пластмасов меч. Клипът е заснет в двора на ромската джамия "Абу Бекир" пред погледите на родителите им.

Според прокурор Снежана Стоянова случаят се проверява от няколко дни и ще бъдат разпитани всички участници в изиграния ритуал. В центъра на хората, които аплодират с възгласи сцената в двора на джамията "Абу Бекир", е и единственият ефективно осъден за разпространяването на радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед, чиято присъда се обжалва. Според един от участниците в клипа, Бедри, децата са изиграли библейски сюжет по повод празника Байрям:

Както е пиеската и детето там казва слова от Корана, че Бог му наредил така и как синът на Аврам казва: "Тате, каквото е пожелал Аллах, това го направи". Хората преувеличиха и казват: "Ето, вижте, как децата ги учат още от малки да режат.

В клипа обаче всички започват да скандират "Аллах", което според Бедри е нещо нормално: Навсякъде това го има в исляма.

Логото на "Ислямска държава" може да се види навсякъде в ромския квартал по кафенетата и по стъклата на леките автомобили. Мюсюлманите твърдят, че в това няма нищо странно. Това е печатът на пратеника, печатът на пратеника... Той, като праща някъде писмо, го слага този печат.

Прокурорската проверка ще обхване и други видеоматериали, популяризиращи "Ислямска държава", разпространени в социалната мрежа от ромския квартал "Изток".

Ислямското вероизповедание е приело деларация, с която осъжда заснетия клип. В интервю за Националното радио главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че Главното мюфтийство няма механизъм за контрол над подобни обекти като въпросната джамия в Пазарджик: Джамията в Пазарджик, джамията "Абу Бекир" не е под юрисдикцията на Главно мюфтийство. Това е частен имот и ние там нямаме никакво отношение.

Мустафа Хаджи допълни, че Главното мюфтийство винаги е работило за запазване на етническия мир и спокойствие: Ние сме винаги на разположение и винаги сме заявявали и продължаваме да го заявяваме, че ние сме за запазване на спокойствието и мира в България. Правим всичко, което е по силите ни, да казваме на мюсюлманите в България да стоят настрана и по-точно, ако евентуално има някакви индикации за навлизане на чужди сили, които да призовават към насилие, веднага да съобщават на съответните институции в България.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.