Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният мюфтия Мустафа Хаджи: Не можем да контролираме всички молитвени домове

Снимка: БГНЕС
Главното мюфтийство в България няма механизъм да контролира молитвените домове, каза в интервю за  предаването "Преди всички" Главният мюфтия Мустафа Хаджи. Повод за коментара му бе сигналът, подаден от Сдружението "Дружба-Родина" за разпространяване на клип в интернет, показващ деца от ромския квартал на Пазарджик, които имитират действия на групировката "Ислямска държава". Според Главния мюфтия джамията в Пазарджик, показана в клипа, се намира в частен имот и няма как ставащото в нея да се контролира. Ислямското вероизповедание е приело декларация, с която осъжда заснетия клип в джамията в ромската махала в Пазарджик.

Джамията в Пазарджик не е под юрисдикцията на Главното мюфтийство. Това е частен имот. Да се говори за подобни неща в името на исляма това е индикатор за некомпетенция. Да се колят хора такова нещо няма. Това, което се говори за "Ислямска държава"  ние сме го осъдили отдавна.
Ние сме за запазване на спокойствието и мира в България. Казваме на мюсюлманите да стоят настрана. Радикалните елементи в световен мащаб не мога да коментирам. Ние сме част от света и ако го има по света, съвсем очаквано е да го има и при нас.

По повод затворения пансион в Кърджали Мустафа Хаджи каза, че не е под егидата на Главното мюфтийство. Ако го прехвърлят на нас, ще обсъдим. От тук нататък как ще продължи  не мога да кажа, но ще се съобразим със законодателството в България.

От нас са искали духовно лице, за да ги обучава на Коран. Ние сме изпратили такъв човек. Но ако е затворен, няма как да продължим.
Имаме пансиони към средните мюсюлмански духовни училища в Русе, в Момчилград, в Шумен. За непълнолетни нямаме такива курсове, където да се преподава Коран. Когато се поискат от нас духовни лица, които да преподават, изцяло програмата е наша и се контролира какво се преподава. Но ако не са поискали от нас, ние не знаем какво се преподава. В мюфтийството имаме хора, които се занимават с образованието, те подписват споразуменията, те определят преподавателите.


Интервюто на Николай Кръстев с Главния мюфтия Мустафа Хаджи и репортажа на кореспондента на БНР в Падарджик Невена Петрова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна