Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Мирослав Ненков: Мисля, че моят екип се справи добре

Снимка: БГНЕС

Според Мирослав Ненков, министър на здравеопазването в служебния кабинет на Георги Близнашки, следващият здравен министрър ще трябва да насочи вниманието си към съживените няколко европейски програми. В предаването "12+3" той заяви: Имаме едни пари, които трябва да бъдат разпределени по болниците, които са доста и са по средносрочната инвестиционна програма. Получих разрешение на МС да добавим към списъка всички областни болници. Следващият министър трябва да се погрижи и за сключавено на договор за доставка за ваксини за догодина. Дай Боже той да сподели моето виждане и на моя екип да сключи дългосрочно споразумение за доставка на ваксини, за да няма такива трусове. Следващият министър трябва да проследи харченето на тези 11 милиона, които МС отпусна за системата на здравеопазването. 

За системата на спешната помощ министър Ненков обясни, че с премахването на районирането за "Бърза помощ" в София колегите му работят по-ефективно. Направихме една малка промяна в наредбата за продължаващата квалификация на медицинските специалисти и се надявам с това да подпомогнем колегите от спешната помощ да започнат по-лесно специализация. По отношение на перспективата и заплащането, за три месеца не успяхме нищо да направим. За мое голямо съжаление все още не мога да кажа на моите млади колеги да стоят тука, догодина ще е добре. Може би след две години това ще се случи

На въпрос защо подкрепя увеличаването на здравната вноска, министърът на здравеопазването отговори така: В този вид на нашата здравна система на харчове и организация на работа, тя има нужда от още пари. Но в този си вид на нашата здравна система, колкото и пари да й налеем, тя ще ги похарчи всичките. Ако приемем, че трябват още пари, има много малко места, от където могат да се вземат. Едно от тях е да се увеличи малко здравната вноска, другото е държавата да започне да си плаща и третият начин е да се оптимизират харчовете. Четвъртият начин е тези, които не си плащат вноските, да започнат да си ги плащат. 

Ненков обясни,че никой не е водил с него разговори да остане на този пост и в следващото правителство и допълни, че на следващия министър на здравеопзването също ще му бъде трудно. 

Интервюто на Снежана Иванова с Мирослав Ненков можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени