Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 150 събития във втората нощ на театрите

Инициативата се случва едновременно в 11 български града и 11 европейски държави.

Програмно съдържание с над 150 представления и пърформанси, музикални изпълнения и изложби, отворени врати, театрални срещи и прожекции в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Благоевград, Сливен, Смолян и Ямбол ще предложи второто издание на инициативата НОЩ НА ТЕАТРИТЕ на 15-и ноември. Символичното „отваряне” на НОЩТА ще се случи точно в 11:00ч. с отворени врати в Народен театър "Иван Вазов" и в Софийска опера и балет. Среща-разговор с актьорите от АРТ ще има в Сатиричен театър "Алеко Константинов", а разходки зад кулисите – в Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград и Родопски театър - Смолян. Истински театрален маратон с множество събития и театрални срещи ще има и в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна. А жителите и гостите на Пловдив могат да присъстват на открита репетиция в Пловдивския театър. В Смолян НОЩта ще започне с факелно шествие. Много от събитията са с вход свободен, в повечето театри цените на билетите са преференциални.

Над 1500 творци от различни театрални стилове стават част от инициативата. Те ще представят своите продукции в над 80 локации  (театрални зали, галерии, кина, клубове)  в 11 града.

На 15-и ноември театрите и залите в градовете-участници ще бъдат символични домакини на европейската платформа и ще се присъединят към 6-годишната традиция на редица европейски градове да показват театралното изкуство в големи мащаби и събрано в рамките на няколко часа. Форматът на инициативата няма аналог в България. Именно по-различното случване я прави достатъчно очаквана, изпълнена с мистичност и много интересни за театралните почитатели събития и форми.

Втората НОЩ НА ТЕАТРИТЕ ще е "подвластна" и в-дъх-новена от ЛЮБОВ-та: онази не-обяснимата, не-обятната, истинската, изгарящата, не-поколебимата, не-стихващата, без-спирната, пре-одоляващата, вихрената, миг-новената и вечната ... Л-Ю-Б-О-В, която ни о-с-м-и-с-л-я и ни свързва с Т-Е-А-Т-Ъ-Р-А.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна