Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин става вицепремиер и министър на труда и социалната политика

АБВ ще подкрепи програмната декларация за съставянето на правителство

Снимка: БГНЕС

АБВ ще подкрепи и в парламента програмната декларация за съставянето на правителство. Това заяви председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин. Той посочи, че в документа са отразени много от приоритетите на партията:

Аз ще се съсредоточа върху самия текст на програмната декларация и нашето виждане за това, какво говори той. Като общо заключение бих искал да кажа, че и аз, и колегите ми, които участвахме в преговорите от името на АБВ, сме удовлетворени от начина, по който бяха започнати и бяха проведени политическите консултации. Те бяха максимално отворени, че всичко, което се случваше, се случваше пред вашите очи, каза Ивайло Калфин след края на срещата с ГЕРБ.

Буквално преди по-малко от час потвърдихме и нашата готовност за присъединяване към този текст. Програмната декларация не е програма на правителство, но дава широката рамка за управление на едно бъдещо правителство и то я дава в посока, в която ние сме съгласни, че трябва да се развива управлението. Още от нощта на изборите ние заявихме, че трябва да се търси най-широко национално съгласие по основните теми, които да се включат в правителствената програма, че това не може да бъдат партийните теми, а това трябва да бъде един документ и една програма, която се съставя на практика от отделните партии. 

Най-стабилната и логична политическа формула беше, така както се случва в Европа, беше голяма коалиция на първата и втората политическа сила, към която и ние, и други вероятно, щяхме да се присъединим. За съжаление някои от политическите сили априори отказаха да участват в преговори по същество и по съдържание. Продължавам да си мисля, че ако се бяха ангажирали, то тогава този документ щеше да изглежда по различен начин и да отрази повече приоритети, но така или иначе след техния отказ да участват в преговори по документа, на практика ние участвахме в работата по този документа заедно с ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. 

В документа, във вида, в който той е днес, ние виждаме голяма част от нашите приоритети, не всички. В програмната декларация има над 40 текста, предложени от нас и приети от коалиционните партньори, и това не са просто текстове, а са свързани с конкретни политики, за които ние настояваме.

На първо място, основанието за подписването на тази декларация беше с наша много активна роля смисъла да се създаде правителство, ако то прави реформи. За нас е безсмислено да се създава правителство, което да си брои подкрепата до 1 глас или 2 гласа и да гледа да оцелее и да мине зимата, или лятото, или не знам кой сезон още от годината. Смисълът на правенето на реформи – имам предвид съдебна реформа, имам предвид Избирателен кодекс, имам предвид здравеопазване, имам предвид образование, това са теми, които за нас са важни. Изработването на национална политики, каквато е и демографската политика, е важно. Връщането на държавността, за които ние говорихме и още от основаването на АБВ, е нещо изключително важно. Всички тези елементи са в преамбюла на споразумението и за нас това е смисълът от създаването на подобно правителство. Затова за нас раздробяването на участието в парламента не е ограничител, а дава нов шанс, дава шанс не да се наложи от едно мнозинство решение по важни теми, а да се търси консенсус и съгласие и това наше разбиране виждаме в програмната декларация, посочи Калфин.

Голяма част от нашите предизборни ангажименти са защитени по един много убедителен начин, каза лидерът на АБВ Георги ПървановНационалният съвет на АБВ даде съгласие за участие на партията във висшата изпълнителна власт на страната, както и даде съгласие Ивайло Калфин да бъде избран в състава на правителството на България. Става дума за позицията вицепремиер по социалната политика и демографското развитие и министър на труда и социалната политика, заяви Първанов.

Лидерът на АБВ добави още, че партията е приела и споразумение за партньорство, стабилност и развитие, което ще бъде подписано с ръководството на ГЕРБ. Първанов обясни:

В това споразумение има няколко ключови неща. Ние обосноваваме необходимостта от максимално политическо съгласие в управлението на страната. При невъзможността да се постигне абсолютно национално съгласие, това, което хората чакаха и желаят и което би могло да бъде основата за изход от кризата и откриване нова перспектива пред страната. Второ – ние приемаме чрез този документ програмната декларация на правителството, което предстои да бъде одобрено. Наистина бих могъл политически да кажа, че нашите позиции бяха много добре защитени. Това , че ние успяхме да защитим толкова много идеи, ангажимент показва, че АБВ може да изпълнява ролята си на своеобразен социален коректив в рамките на новото управление. Голяма част от нашите социални предложения бяха приети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна