Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ: Бъдещето на ТБ "Виктория" се решава до 22-ри ноември

Снимка: БГНЕС

Бъдещето на Търговска банка "Виктория" ще бъде решено до 22-ри ноември, съобщиха от БНБ.

Търговска банка "Виктория" е 100% собственост на КТБ, чийто лиценз бе отнет вчера. Придобиването на "Виктория", тогава под името "Креди Агрикол България", стана възможно в началото на май с разрешение на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, на който по-късно бе повдигнато обвинение именно заради казуса с КТБ. При придобиването общо акциите с право на глас от капитала на "Виктория" бяха за над 92 млн. лева.

След по-малко от два месеца Корпоративна търговска банка бе поставена под специален надзор, а два дни по-късно и дъщерната й банка.

В различните варианти, които бяха обмисляни за спасяването на банковата група, се говореше за разделяне на добра и лоша банка, тъй като надзорните данни показват, че "Виктория" е жизнеспособна и може да бъде оздравена.

Обмисляше се също така и продажбата на кредитния портфейл на "Виктория". Затова засега решението за съдбата й остава неясно до 22-ри ноември, когато изтича специалният надзор. Ако отнемат лиценза ѝ, гарантираните влогове ще бъдат изплатени. В банката има гарантирани спестявания за около 55 млн. лева. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна