Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Солунските съзаклятници” – за героите, с човещина и без етикети

БНР Новини
Снимка: Народен театър „Иван Вазов”



Постановката е на Стоян Радев по прочутата пиеса на Георги Данаилов, посветена на „гемиджиите” – група български младежи, организирали Солунските атентати през април 1903 година. Пиесата представляваше един непрестанен и трагичен спор между разума в името на свободата и смъртта в нейно име. Този спор продължава да се изостря и в наши дни и не търпи дефиниция. Тероризмът се осъжда, преследва и проклина, но ведно с това се среща все по-често по всички краища на изумената земя. Може би наистина има някаква грешка в човека. Може би прогресът е враг на свободата... Може би..., споделя авторът на текста.

Сценографията и костюмите са дело на Венелин Шурелов и Елица Георгиева, автор на музиката е Виктор Стоянов, а ролите са поверени на звезден актьорски състав: Руси Чанев, Леонид Йовчев, Павлин Петрунов, Валери Йорданов, Петко Венелинов, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Христо Петков, Кирил Кавадарков, Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Мила Люцканова, Ана Пападопулу и Благовест Благоев.
Премиерните представления на „Солунските съзаклятници” са в събота и в неделя (8 и 9 ноември) в Народния театър „Иван Вазов”.
В „Артефир” ви срещнахме с режисьора на спектакъла Стоян Радев.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна