Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фелдшерите искат да бъдат признати за отделна гилдия

Снимка: Венелина Попова

От Националното сдружение на медицинските фелдшери искат да бъдат признати за отделна гилдия. За целта обаче е необходима промяна на Закона за съсловните организации в здравеопазването, съобщиха от ръководството на сдружението след днешното общо събрание, което се проведе в Стара Загора.

Фелдшерите, които вече се обучават под името "лекарски асистенти", не желаят повече да бъдат представлявани от други професии, в случая от тази на медицинските сестри, в чиято съсловна организация сега членуват.
От 7420 в началото на прехода, сега в България са останали около 3 хиляди фелдшери, а професията не е значима в очите на политически силните на деня, защото години беше съзнателно неглижирана, твърди председастелят на сдружението Александър Александров.

Затова едно от основните им искания е да бъде уточнен техният юридическия статут, който няма нищо общо със здравните грижи, нито с парамедиците, както са записани сега в класификатора на професиите. От Националното сдружение настояват още обучението на лекарските асистенти да бъде свързано с медицинските факултети, за да се използва капацитета на преподавателите в тях.

1600  от практикуващите фелдшери в България работят в спешните центрове, други са в групови практики на джипита, в психиатрични служби, работническото здравеопазване, училища, минноспасителни служби. Те са категорични, че без тях една голяма част от населението в крайните и отдалечени райони ще остане без всякаква медицинска помощ. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна