Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече изпомпват киселинните води, които се вливаха в река Луда Яна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две помпи вече източват от час водоема край пазарджишко село, от който в река Луда Яна се вливаха киселинни води, съобщи директорът на екоинспекцията в Пазарджик Костадин Гешев.

Моментните резултати на изтичащите от "Екомедет" окислени води в реката край пазарджишките села Росен и Цар Асен са показали наличие на  тежки метали, основно мед. Големият обем вода в речното корито  обаче спомага за бързото разреждане на замърсяването и няма опасност за кладенците с питейна вода в района.

Преди да попаднат в Луда Яна окислените води се събират във водоем, който се намира над село Цар Асен. Помпена станция на "Екомедет" трябва да изпомпва водата от там и да я пречиства. Заради авария обаче днес водите достигнаха 3 метра при вместимост метър и половина. За залповото вливане пръв сигнализира кметът на селото Антоанета Генова.

Моментните проби от реката са показали, че pH-то и електропроводимостта са в норма. На мястото, където става течът, са направени барикади - чували с хидратна вар, за да се пречисти поне отчасти металът във водите. Очаква се до няколко часа проблемът да бъде решен окончателно.

Допълнително взетите проби край Цар Асен, Росен, Огняново и от река Марица ще бъдат готови до седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна