Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се милиони посетители на празненствата в Берлин по повод падането на Стената

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Празненствата в Германия започнаха още в петък. Днес е кулминацията им, която се изразява във фестивал под открито небе. Поканени са рок звезди, икони на свободата, съобщи за предаването "Неделя 150" Емилиян Лилов от Радио "Дойче веле".

Очакват се милиони посетители да се стекат днес в германската столица. Канцлерът Ангела Меркел определи като чудо това, че преди 25 години Берлинската стена е паднала без нито един изстрел. В този смисъл падането на Стената увенча с успех мирната революция на източногерманците. Меркел, която е израснала в Източна Германия, ръководи тридневните възпоменателни чествания за убитите при опит да избягат от репресивния режим - над 600 души по цялата вътрешногерманска граница  и най-малко 132-ма на самата Берлинска стена. Между 1961-а година и 1989-а година общо над 100 хиляди граждани на ГДР са опитали бягство на Запад. 5075 са успешните бягства. Има и 70 опита за бягство през тайни тунели, изкопани под стената, от които 4/5 се провалят.

В главен символ на празника се превърна инсталацията „Светеща граница“, която се простира на 15 км по протежение на някогашната стена. Тя представлява светещи балони, поставени върху стойки на височина 3,60 метра, колкото е била височината на стената. Общият им брой е 8000. На всеки 150 метра от инсталацията са поставени стендове за архивни фотографии и текстове, разказващи истински истории, случили се на същото място. Довечера балоните ще полетят над Берлин като символ за изчезването на Стената.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени