Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Овчаров: МИЕ се раздели от хора, които не знаят защо беше обединено

Снимка: БГНЕС

Разделянето на Министерството на икономиката и енергетиката го приемам като логична стъпка на хора, които не са разбрали защо беше обединено, каза бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в интервю за предаването "12+3".

Министерството беше обединено, защото България отдавна не е държавна икономика, в която всички икономически структури са държавна собственост и в която е необходимо да има структурни министерства за всеки един отрасъл. Министерството на икономиката трябваше да задава основния тон и стратегическите направления за развитието на цялата икономика на страната, така както е в по-голямата част от европейските страни. Министърът трябва да формира стратегията на страната със съответния отрасъл и нищо повече, каза Овчаров.

По отношение на правителството, той коментира: Притеснявам се за цялото правителство, защото ми се струва, че интелектуалният и професионалният капацитет на правителството като цяло не съответства на проблемите и предизвикателствата.

Овчаров даде и своята оценка за министрите Теменужка Петкова и Божидар Лукарски: Петкова съм я оценявал многократно по време на дискусиите по проекта "Белене", когато на нея й беше възложена ключова задача – да бъде представен проектът едва ли не като криминално действие, тя изпълни тази задача. По-скоро се притеснявам, че нейното назначаване е с концепцията тя да продължи да действа по същия начин, търсейки виновници и оклеветяване на тези, които са работили преди нея. Имам съмнения във възможността й реално да влезе в проблемите на енергетиката.

Имам усещането, че през последните 4-5 години губим фокуса от основния проблем на България, а именно икономиката. Време е да разберем, че без работеща икономика всичко останало са си празни приказки. От тази гледна точка имам определени съмнения, че г-н Лукарски ще успее да навлезе в проблематиката и много бързо да предложи необходимите решения.

Промените в БСП са част от необходимите стъпки, коментира Овчаров смяната на Димитър Дъбов, Ангел Найденов и Евгени Узунов и добави: Аз съм привърженик на по-радикални промени в БСП, защото начинът, по който беше направена промяната, създава илюзията, че само двамата или трима души са виновни за това, което се случи в партията през последната година и половина, което не е така. Тази смяна се прави под натиска на някакъв кръг хора, които сега започнали да искат промени. Не мисля, че точно Кирил Добрев е човекът, който може да иска промените и да определя мащаба на промените в БСП. Работата от тук нататък в организационен и структурен план е значително по-важна.

Според Овчаров трябва да бъдат направени съответните промени в структурите на партията и механизмите, по които работят органите й.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Румен Овчаров чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна