Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цв. Райчинов: Електронната здравна карта ще даде възможност за обективен и реален контрол върху дейностите

Снимка: БГНЕС

Електронната здравна карта и електронното здравеопазване ще е повече от хубаво, ако се случи. Това е основно искане на БЛС, ние го поставяме непрекъснато и на всяко ново правителство, каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов в интервю за предаването "Нещо повече".

Електронната здравна карта е нещо, което ще даде възможност за обективен и реален контрол върху дейностите. Второ – медицинското електронно досие, електронната рецепта и цялостното форматиране на дейността в електронен вид ще улесни работата неимоверно, но малко ме притесняват сроковете, които се дават, не смятам, че една година ще е достатъчна. Затова е по-добре да се заложат 2 или 3 години, но задължително да се случи, добави той.

Д-р Райчинов подкрепя тезата, че спешната помощ, доболничната и болничната помощ трябва да се реформират заедно: Медицината и здравеопазването са комплексна система. Във всички сектори трябва да има промени, и то промени към оптимизация на дейността, но тъй като е повече от трудно едновременно във всички области, трябва да се стартират най-важните – електронното здравеопазване, Спешната помощ, защото тя гарантира връзката между отделните звена и достъпа на болния до здравеопазване. Да се реши проблемът с неотложната помощ, защото мога да кажа, че ние в момента нямаме неотложна помощ. В никакъв случай не трябва да се променя солидарният модел.


Цялото интервю на Диана Янкулова с д-р Цветан Райчинов чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна