Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Тайнствените обиталища”: Мисионис – древната стокова борса

БНР Новини
Археологът Ангел Конаклиев пред Византийската порта в древния град Мисионис
Снимка: БГНЕС




Крепостта Мисионис се намира край Търговище, град – известен в миналото с големия си традиционен пазар, чиито съвременен знак е стилизиран петел. Според регистрите, въпросният панаир е само на 236 години. „Възрастта” му, обаче, ще се наложи да бъде променена, заради най-новите археологически проучвания. Сред многото находки, се появи изображение на особена внушителна сграда.
Храм или… стокова борса? – Защото освен монети, има и… екзагии, т.е. старинни теглилки!

проф. Николай Овчаров на обектаИ поредната сензация: от земните недра „изскочи” древна фигурка на петел, която изумително прилича на днешния стилизиран знак. Какво е било предназначението на Мисионис, онова митично и богато тайнствено обиталище? Поколения историци четат за него в старите хроники и се питат кой може да е този град. И когато други вече отдавна са отписали търсенето на Мисионис, има археолози, като Ангел Конаклиев от Търговищкия исторически музей, които продължават да вярват, да работят. И... успехът идва!
Защо наблизо има местност Крумово кале? Каква емоционална връзка и професионален дълг са причина проф. Николай Овчаров да проучва обекта? Новият прочит на старата история предстои.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени