Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Келбечева: В България липсва знанието за комунизма

Проф. Евелина Келбечева от Американския унивреситет в България е един от участниците в международната конференция, провеждаща се в столицата и посветена на 25-ата годишнина от демократичните промени у нас. Конференцията е под наслов "Как да се справим с миналото, гледайки към бъдещето". В предаването "Хоризонт до обед" проф. Келбечева коментира: 

Говорим, от една страна, за памет за комунизма, която минава през семейството, през разказите на близките хора, през една носталгия за младостта и това е емоционален и познавателен процес, който не зависи от знанието за комунизма. Онова, което липсва в България, е знанието за комунизма. То е запушено и изкривено, фалшифицирано. Както в образователния процес, така в медиите и в цялостния обществен дискурс дебатите за това какво минало сме изживели, как то е предопределило сегашния ни живот, са нещо несвършено и предстои да се работи по въпроса за знанието. Най-големият проблем не е смяната на учебниците, а смяната на учебните планове. В българските учебници има 3-4 урока за комунизма, но те просто не се преподават. 

Проф. Келбечева посочи, че в Американския университет преподава българска история, като кара студентите да запишат своите баби и дядовци, след това спомените на майките и бащите си и накрая своите рефлекси за това какво е комунизмът. И след това сравняваме. Ние наслагваме спомените и разказите на семействата. Мисля, че това спокойно би могло да стане практика в българското училище

Интервюто на Ирина Недева с проф. Келбечева можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна