Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Дуранкев: Възможно е да слезем под 3% дефицит до края на годината

Снимка: БГНЕС

Оставам в едно двусмислие на кого да вярвам – на това, което проф. Стив Ханке е видял отдалече – че КТБ никога не е била истинска банка или на БНБ, която буквално една седмица преди рухването на КТБ твърдеше, че КТБ има отлично финансово здраве, както и другите български банки.

Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ проф. Боян Дуранкев, според когото твърдението на Ханке е „дръзко“. Въпросът е как да бъдат осигурени достатъчно средства за изплащането на гарантираните депозити в КТБ, каза той и предложи няколко варианта пред Фонда:

Първо, да изиска авансово вноските на останалите банки за следващата година. Това е законово предвидено. Второ, ако те не стигнат, да увеличи вноската на банките от 0,5% до 1,5%. Фондът има право на това. Трето, да изиска по някакъв начин временен кредит от другите частни пенсионни фондове, от други банки… И чак тогава идва четвъртото – държавата да даде временно заем при определени условия и определена лихва на Фонда.

Очевидно е, че засега е избран само четвъртият вариант, каза Дуранкев. Относно евентуалната опасност от процедура по свръхдефицит срещу България, той коментира, че много страни в еврозоната имат сериозен дефицит. Възможно е дефицитът за 2014-а г. да се сведе под 3%, категоричен е той:

Спокойно може да се търси дълг от началото на следващата година, тоест Бюджет 2015 година да увеличи своя разход, а сега - до края на годината, ние да слезем под 3%. Това не е никакъв проблем в момента. Със сигурност парите за изплащане на гарантираните влогове ще стигнат напълно, министерствата ще си получат всичко, каквото трябваше и както искаха, с леки орязвания.

В бюджета за следващата година трябва да бъде заложен дефицит под 3% и задължително трябва да се помисли как да задържим гражданите си в една икономика, където буквално има пропадане на средната класа и над 40% от хората нямат никаква надежда за бъдещето, заяви професорът. Ще трябва да се посегне както на плоския данък и на данъка върху корпоративната печалба, категоричен е той:

България, общо взето, няма да бъде и догодина магнит за чуждестранни инвестиции. И от тук натам спасението е еврофондовете, които, ако се усвоят, ще бъдат около 10% от всички публични инвестиции, докато държавата може да премине към едно засилване на производството и участие с по-големи инвестиции в икономиката. Един нелош пример беше идеята на правителството на Орешарски за тези 500 млн. лв. инвестиции, които продължават и сега да дават някакъв тласък на икономическия растеж.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Боян Дуранкев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!