Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: Средствата от "Банково управление" да се използват за гарантираните влогове

Снимка: БГНЕС

Все още не са водени официални разговори с мен за оглавяване на икономическата комисия в парламента. Причината е, че броят и функциите на комисиите трябва да бъде уточнен в правилника за работа на НС, който се очаква да бъде приет идната седмица. Това каза за предаването "Нещо повече" Корнелия Нинова от БСП. Тя коментира и казуса с изчезналото тефтерче на Филип Златанов.

Има няколко странни неща, на които трябва да се намерят отговори. Първо, как така такова веществено доказателство се намира в ръцете на вещото лице извън съда и просто се разхожда из София? Това буди съмнения и въпроси. Вторият въпрос е дали по делото има заверени копия, които да могат да се ползват за сериозно веществено доказателство, върху което да се произнесе съда. Третият е: Как така точно сега това се случва?

Според Нинова твърдението на ГЕРБ, че това е инсценировка, целяща умишлено да насочи съмнения и подозрения към тях, е защитна реакция, за която липсват аргументи.

По повод изплащането на гарантираните депозити на вложителите в КТБ от БСП предлагат вариант, при който бюджетният дефицит няма да надхвърли 3% което би довело до обявяване на процедура по свръхдефицит, специално наблюдение за България, вероятно понижаване на кредитен рейтинг и други  Нинова каза:

Предлагаме да се използват средствата от "Банково управление", които се намират в БНБ. Имаме официален отговор от тях, че те са малко над 4 млрд. лв., намират се на разположение, има ги. Предлагаме да се използват те за покриване на гарантираните вземания, вместо да се търси нов заем за България, който, естествено, трябва да се връща с лихви.

Нинова заяви, че не приема изказаното в интервю мнение на Георги Гергов, че БСП е трябвало да приеме участие във властта, да загърби "резила" с Орешарски. Тя го определи като "цинично". Депутатът беше категорична, че не е знаела и за човек в БСП, който да получава по 40 000 лв. месечно за консултантски услуги към КТБ, за което също е прочела в интервюто.

Интервюто на Людмила Железова с Корнелия Нинова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна