Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Радулов: Няма система за съхраняване на доказателствата по делата

Снимка: Капитал

Съхраняването на доказателства по дела е един от големите проблеми, когато делото отиде в съдебна фаза. Често се случва, когато в съда трябва да се предяви обвинението и то да бъде подплатено с доказателства, се оказва, че доказателствата не са тези, върху които се крепи обвинението. Всичко това се случва, защото няма система за съхраняване на доказателствата, каза бившият главен секретар на МВР и експерт в сферата на сигурността Николай Радулов във връзка с изчезналите тефтерчета на Филип Златанов.

В интервю за предаването "Преди всички" Радулов подчерта: Това е нещо, което много отдавна трябваше да се направи и за съжаление, въпреки че няколко поредни министри заявяваха, че ще работят по този въпрос – нищо не е мръднало. Ако отидете в едно районно, там, където има разследващи полицаи, ще видите, че целият кабинет на този човек е пълен с откраднати гуми, които са намерени, с транзистори, с какво ли не. То е като един битпазар зад гърба му. Така се съхраняват доказателства. Естествено е, че ще се загубват, ще ги крадат, ще ги подменят. Когато няма ред – всичко е възможно.

Звучи невероятно нахално и идиотско точно това тефтерче да изчезне. Щях да се съглася, че е възможна такава небрежност, ако бяха изчезнали ксерокопията, а не самото тефтерче. Сега ни успокояват от прокуратурата, че имали заверени ксерокопия. А ако се наложи да се прави експертиза? Кой е този експерт графолог, идиот, който ще прави върху ксерокопие експертиза. Това е нонсенс, каза още той.

По отношение на внесените промени от ГЕРБ, свързани със сектор "Сигурност", Радулов коментира: Всяко правителство започва с промяна на някой от законите в сигурността. Това е така, защото най-голямата несигурност е в тази сфера и най-голямото безредие. Общо за отбраната и въоръжените сили се дават 3 млрд. годишно и резултатът е, че все едно не се дават никакви средства, а тези средства са наши. Миналото правителство първият закон, който внесе, е Законът за СРС-тата. Аз подобно лошо сътворяване на юридическата мисъл не съм срещал през живота си. С часове мога да говоря за това какво не му е наред на този Закон, но и това правителство не е някакъв страшен новатор, като започна с този Закон. Трябва да кажем, че днешните управляващи са в правото си, защото т.нар. "Нов Закон за МВР" не е никакъв нов закон, а е 80% стария закон с няколко нови норми и с поправката главният секретар да е със 7-годишен стаж и 5-годишен мандат, аз я наричам "МВР поправката "Пеевски". Всеки нормален човек би се захванал да отстрани този безумен недостатък на Закона.

По отношение на отнемането на правомощия на президента и връщането им с промените в Закона на МВР, предложени от ГЕРБ, Радулов каза: Идеята да се отнемат правомощията на президента. Имаше един тънък баланс, когато се предлага висша професионална длъжност, се даваше възможност тя да се обсъди на няколко нива и от различни институции. А с тази иновация в Закона се даде възможност на едни сили, които не са ясно изразени, да поставят свои хора по някакви безпринципни причини. Така че аз мисля, че тази поправка е смислена.

Радулов обясни и с какво от внесените поправки от ГЕРБ не е съгласен: Сливането и разделянето на главни дирекции – това упражнение, което го правим от 20 години, не довежда нито до някаква промяна в дирекциите, а само им се слага още един началник и двама-трима души чиновници или пък се махат. Това не води до усъвършенстване и повишаване на ефективността на тази дейност, която е особено чувствителна за българския народ. Престъпността е много сериозна и трябва да се концентрират върху нея.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Николай Радулов чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна