Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на земеделието отказва да даде информация за статута на земите на Карадере

Снимка: capital.bg

Делото, което е насрочено за днес по казуса "Карадере", е заведено от наш колега Димитър Гацов, който попита Министерството на земеделието, по реда на Закона за достъп до информация, какви промени са извършвани в предназначението на земите около Карадере, каза Люба Батенбергска от Гражданската инициатива "Да спасим Карадере" в интервю за предаването "Преди всички".

Карадере се намира в рамките на НАТУРА 2000. Част от горските земи са от онези заменки, за които ЕК направи процедури срещу България. След дълго мълчание министерството отказа да даде информация. Въпросът е важен, тъй като промяната на предназначението на земите върви с определени процедури. Важно е дали те са спазени, дали отговарят на съответните закони, обясни тя и добави, че с делото се цели да се покажат лоши практики при управлението на земите от НАТУРА 2000, а това ще стане, след като министерството представи информацията, изискана от Димитър Гацов.

Люба Батембергска каза още, че и Министерството на икономиката отказва да даде информация какви са документите, с които "Мадара Юръп" е получила статута на строител клас А.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Люба Батенбергска чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени