Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Радев: Не трябва недостигащите средства във Фонда за гарантиране на влоговете да се осигуряват от фискалния резерв

Снимка: БГНЕС

Добре че новият кабинет веднага се зае с актуализация на бюджета, защото бюджетът за тази година беше изпразнен още в края на миналия месец. Това коментира в предаването "12+3" Муравей Радев – финансов министър в периода 1997–2001 г.

В края на миналия месец дефицитът беше преизпълнен спрямо закона за годината с над 300 млн. лв., което означава, че тези два месеца – настоящия и следващия, ако не стане някакво чудо – изведнъж да потекат огромни приходи в бюджета, то ще има много тежки последици върху всички разходи по бюджетната сфера, включително заплати, социални разходи и т.н. един път, втори път – ще има много тежки последици върху бизнеса, защото няма да може да му бъде платено за свършена работа, и на трето място – всички тези извършени разходи, които подлежат на плащане, щяха да бъдат прехвърлени за следващата година и по този начин да потопят и нея. Бих пожелал също така бързо и парламентът да приеме тази актуализация, за да закърпи ситуацията в страната до края на настоящата година.

Добрите страни са това, че тази тотално сбъркана макрорамка, на която почиваше бюджетът за настоящата година, бе променена и осъвременена в съответствие с последните параметри. На базата на една нормална макрорамка може да се изгради един стабилен бюджет за следващата година, който вече да има едни параметри, за които говори сегашният финансов министър. Радвам се да чуя, че за догодина се очаква да свали дефицита под 3%, дано да успее. Това не става само с декларации, а с много тежки мерки, които трябва да предприеме той и правителството, и да направят най-после тези толкова дълго отлагани реформи, които да намалят натиска върху бюджета от тези нереформирани бюджетни системи, на които сме свидетели. Колко пъти да променяме бюджета на НЗОК примерно? Догодина отново ще бъде същото положение, ако там не се промени нещо.

Според Радев влизането в свръхдефицит е и лошо, и хубаво: Лошото е, че се отразява директно върху инвестиционния климат. /…/ Хубавото е, че ще има външен натиск върху управляващите най-после да направят тези толкова дълго отлагани реформи.

Според бившия финансов министър, не може недостигащите средства във Фонда за гарантиране на влоговете да се осигурят от фискалния резерв: За съжаление, Централната банка много настойчиво действаше в последните 4 месеца в посока фалит на КТБ и успя накрая. Парламентът си изми ръцете и каза на Централната банка "Оправяйте се" и се стигна дотам, че сега да плащаме част от гарантираните влогове точно от парите на данъкоплатеца. Затова и дългът се увеличава до тези размери.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Муравей Радев чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна