Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция ще осигури временни лични карти на сирийските бежанци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти ще издават временни лични карти на сирийските бежанци, които се намират в страната. Това заяви турският министър на труда и социалните грижи Фарук Челик на пресконференция. По думите му, по този начин те ще може да работят в страната и да бъдат осигурявани според турското трудово законодателство.

Осигуряването на лични карти и трудова заетост за сирийските бежанци са включени в програмата за развитие на Турция за периода 2015-2017 г. 

Твърди се, че трудовата заетост на сирийските бежанци няма да бъде за сметка на заетостта на турските граждани. Същевременно възнаграждението, което ще получават за труда си, няма да е под минималната работна заплата за Турция. Очаква се решение на Министерския съвет по тези въпроси. 

Тези дни бе огласено, че броят на сирийските бежанци в Турция от началото на войната в Сирия досега е достигнало 1 млн. и 600 хиляди души. Те са със статут на гости, т.е. турската държава им осигурява условия за престой и живеене в страната. Турското правителство досега е похарчило около 4,5 млн. долара за сирийците в страната, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш. 

Понеже по всяка вероятност сирийските бежанци скоро няма да напуснат Турция, затова трудовата заетост може да бъде в дългосрочен план, допълни турският вицепремиер.

Твърди се, че на сирийските бежанци ще им се осигурява работа в сектори, където има остра нужда от работна ръка, главно в строителството в югоизточните провинции на страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени