Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следовател е знаел за изчезналите тефтерчета на Златанов

Експертът Стефан Бенчев, от чиято чанта изчезнаха тефтерчетата на Филип Златанов, каза в предаването "Преди всички", че следовател е знаел за кражбата преди информацията да добие публичност чрез медиите.

След като е подал сигнал на тел.112 и на следващия ден е подал жалба в 6-о РПУ, експертът е имал контакт и със следовател.

Следователят беше в командировка по това време, така че съм контактувал с друг следовател от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Това стана преди да излязат публикациите в медиите, обясни Бенчев.

Той каза, че е описал подробно инцидента с кражбата в полицията, но не знае дали е нарочно или е инсценирано с конкретна цел.

Само службите, на които трябваше да предавам документите, знаеха, че ги нося, сподели експертът.

Той уточни, че по една част от възложената му експертиза работа е била свършена, но е имало необходимост от експерименти по друга част:

Това, което трябваше да се доработи, са въпроси, по които досега не са извършвани изследвания. Първият въпрос, който е най-важният, има вече такива експертизи. Без тефтерчетата може да се отговори на останалите въпроси, ако се извършат изследвания на отделни фрагменти. В публичното пространство, доколкото виждам, има достатъчно фотоснимки. Предполагам, че и прокуратурата може да има снимки на съдържанието на тези бележници, така че може да даде отговор, ако се извърши изследване.

Цялото интервю със Стефан Бенчев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!