Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 20-и ноември Филип Златанов застава пред САС по обвинение за неправилно администриране на преписки



Делото срещу Филип Златанов ще бъде на 20-и ноември в съда. От тук нататък ние трябва да имаме добрината да приемаме решението на съда безпристрастно, безкоментарно и да не го разполагаме в контекста на коментарите, които сега чухме. Това коментира в предаването "12+3" журналистът от БНР Силвия Великова. 

На 20-и ноември Софийският апелативен съд ще трябва да взима решения по този казус в ситуация на специално втренчване в това какво ще реши. На 20-и ноември Филип Златанов ще застане пред САС по обвинение за неправилно администриране на 3 преписки. За 2 от тях той получи осъдителна присъда. Това е, което той обжалва. Тефтерчето не е по това дело. Тефтерчето е по онова дело, което трябваше да ни каже какви са механизмите на властта. Цялото подозрение и съмнение какво се случи около това тефтерче идва точно от това - през януари се отделят материалите от делото и започва досъдебно производство срещу неизвестен извършител, свързано с търговия с влияние и оказване на натиск през една държавна комисия. До 30-и септември прокуратурата не прави нищо. Ако започнеш това досъдебно производство през януари, е логично незабавно да разпоредиш да бъде направена тази експертиза. Още по-интересни са фактите, които бяха напомнени, че всъщност прокуратурата назначава тази експертиза само 5 дни, след като САС по своя инициатива в рамките на своето дело поиска да му бъде направена такава експертиза, коментира Великова. Тя добави още:

От всичко това, което чух от вътрешния министър Вучков, с изключение на цветните реплики и намеците, че ни чака пак полицейщина, забелязах нещо, което е важно. През цялото това време, в което коментираме това тефтерче, политиците се опитват да дадат своите обяснения – кой има интерес от това него да го няма, какво ще се случи с делото и изобщо каква ще е съдбата на инициалите, указанията, обещанията, че най-после ще разберем как всъщност се реализира властта. Ако приемем, че за главния прокурор не е добре основният проблем на държавата да бъде занимаването именно с тези тефтерчета, аз мисля, че трябва да е проблем на главния прокурор как такава информация, за която са знаели много ограничен кръг хора, успява да излезе в медиите и допускам – да изненада мнозина хора, включително може би и него. Забелязах, че в първоначалните му коментари имаше доста непопълнени факти около това кой е експертът, на кое дело е експерт и т.н. След като тази сутрин вещото лице Стефан Бенчев обясни, че е казал на следовател, че е изчезнало това тефтерче, което той продължава да твърди, че не смята за особено важно. Сега чухме от вътрешния министър, че на 10-и ноември от Столичното следствие са изискали преписката от 6-о РПУ, заведена по сигнала на Бенчев. На 10-и ноември надвечер неофициално се разпространяваше информацията, че тефтерчетата са изчезнали, тя беше публикувана в един вестник, беше препечатана в няколко сайта, беше цитирано в няколко вечерни емисии. Явно през деня на 10-и, след като е получена информацията за тази преписка, започва да се търси някакъв начин, според мен, тази информация да излезе, за да може да бъде достатъчно безболезнена за органа, който може най-много да пострада – прокуратурата.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна