Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи опашки от чакащи да гласуват на балотажа за президент на Румъния се извиха в чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Огромни опашки от желаещи да гласуват на втория тур на президентските избори в Румъния се извиха пред секциите в чужбина.

В Лондон чакащите само пред една от тях са над 5 хиляди, а редицата от хора е дълга над километър. В Париж наредилите се на опашка надхвърлят 3 хиляди, в Мюнхен са 2500. Подобно е положението и в много други градове в Европа, като за да упражнят право си на глас, хората пазят ред средно по около 3-4 часа. Някои пък спазват съвета на външния министър да се гласува рано - румънци се наредиха на опашка пред секция в Париж още от снощи, въоръжени с четки за зъби. 

По този начин скандалът от първия кръг на вота се повтаря и сега - отказът на Министерството на външните работи в Букурещ да отвори повече секции зад граница води до възпрепятстване на хиляди румънци да гласуват.

До момента на балотажа в самата Румъния са гласували около 9% от имащите право на глас - това е с 2% повече от първия тур и с 1 на сто над излезлите да гласуват през 2009-а година. 

Високата избирателна активност е единственият шанс на християндемократа Клаус Йоханис, който изостава с няколко процента от опонента си и настоящ премиер Виктор Понта

Избирателните секции затварят в 21 часа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна