Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Герджиков: Най-добре е да се приеме Закон за съдебната експертиза

С изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов започна нов дебат за начина, по който работят експертите. Коментар по темата направи в предаването "Преди всички" Любомир Герджиков от Сдружение СЕФИТА.

Според него е необходимо да се регулират отношенията по извършване на съдебни експертизи:

На съдебната експертиза следва да се гледа като на съставна част от съдебната ни система и обратното – когато говорим за съдебна система, следва да сме наясно какви са нейните елементи и какви са функционалните зависимости, в които те се намират.

Герджиков смята, че най-добре би било да се приеме Закон за съдебната експертиза по подобие на Закона за адвокатурата, който също касае лица от съдебната система.

Приемливо е, разбира се, отношенията по повод на извършване на съдебни експертизи да се регулират и с наредба, както е предвидено понастоящем, стига тя да отговаря на законовите изисквания. Да е изработена при зачитане принципите на обоснованост, стабилност, откритост, съгласуваност. А то какво се получава – от година на година се преписва една и съща наредба, която по-скоро задълбочава, а не решава проблемите, коментира експертът.

Според Герджиков в наредбата, която сега приема Министерството на правосъдието, няма нищо ново.

Той не очаква и да се погледне по-сериозно на проблема със съдебните експертизи в контекста на скандала с изчезналите тефтерчета.

Цялото интервю с Любомир Герджиков можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна