Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки студенти излязоха на улицата в памет на загиналите при бунта срещу военната хунта

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Гърция студенти се събраха на демонстрации в памет на загиналите при бунта срещу военната хунта през 1973 година. Седемнайсти ноември е и ден за протести срещу правителството. Над 10 хиляди полицаи охраняват днес демонстрациите.

Студенти от цялата страна пристигнаха в Атина, за да участват в най-масовата демонстрация. Синдикатите и левите партии също събраха хиляди недоволни гърци срещу днешните проблеми като безработица, липса на средства в образованието, неефективно здравеопазване и много ниски доходи.

Хляб, образование, свобода! Хунтата не е унищожена през '73-та, скандират студентите.

С червени знамена и плакати срещу членството на Гърция в НАТО се движи внушителната група на симпатизанти на комунистическата партия, чиито депутати единствени са допуснати от студентите на протестите.

В 16 часа започват демонстрации във всички студентски градове. Заради опасения от провокация от страна на анархисти демонстрациите се охраняват от самите студенти. Полицията блокира със силни полицейски части достъпа до университетите. Отрядите за борба с безредиците са разположени и в близост до американските дипломатически мисии в Атина и Солун, където се насочват шествията на студентите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна