Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тероризмът се разраства въпреки предвожданите от САЩ усилия за борба с него в Близкия изток и на други места по света, показва доклад, цитиран от британския вестник "Гардиън". Индексът на глобалния тероризъм сочи, че откакто бяха извършени нападенията на 11-и септември 2001-ва година в САЩ, жертвите на тероризма са се увеличили почти пет пъти. Докладът излиза, след като "Ислямска държава" разпространи видеозапис с обезглавяването на американския хуманитарен работник Питър Касиг, пише вестникът.

Свободната сирийска армия е напуснала Алепо, лидерът й е избягал в Турция, съобщава вестник "Радикал". Изданието уточнява, че местонахождението на войниците и лидерът не е ясно.

Вестник "Миллиет" пише за напрегнати минути на границата, като съобщава, че срещу турски военни в района на турско-сирийската граница е бил открит огън от сирийска страна.

Поради опасения от руска агресия Киев отправя към Запада молба за военна и икономическа помощ, пише "Независимая газета". Вестникът преценява шансовете на Украйна да получи подкрепа от ЕС и НАТО. Изданието уточнява, че преговори по въпроса ще се състоят скоро в Киев, където се очаква да пристигнат вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Показателно е, че визитата съвпада с 21-ви ноември - годишнината от Евромайдана, отбелязва изданието.

Решението на външните министри от Европейския съюз да разширят санкциите срещу функционери от непризнатите републики в Източна Украйна бе предизвикано от незаконните според Запада избори в Донбас на 2-ри ноември и мнението му, че опълченците увеличавали военната си сила с подкрепа от Русия, пише "Комерсант". Въпреки призивите на най-върлите критици на Москва първите дипломати на Европа не настояха за по-сурови икономически санкции срещу Русия, отбелязва изданието.

Властите в Русия виждат в Иран надежден и перспективен партньор, пише "Росийская газета".

Барак Обама заяви, че е готов да се възползва от своите права и да въведе нова имиграционна реформа, игнорирайки несъгласието на Конгреса на САЩ по въпроса, пише вестник "Независимая Газета". Той планира до края на тази седмица да издаде указ, който да въведе създадаване на система за контрол над имиграцията, която да предотврати заплахата от депортация на повече от 5 милиона незаконни имигранти и да предостави на много от тях възможност да получат разрешение за работа в САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна