Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обеща коледни добавки за хората с най-ниски пенсии

| обновено на 18.11.14 в 19:54
Снимка: БГНЕС
Възрастните хора с най-ниски пенсии ще получат коледни добавки от по 40 лева, съобщи премиерът Бойко Борисов, който беше във финансовото министерство. Това се отнася за пенсиите до 286 лева, което е линията на бедността за следващата година. Без добавки остават 950 хиляди възрастни хора, които получават пенсии над тази сума.

Бях възложил на министъра на финансите да огледаме какво можем да съкратим от инфраструктурни проекти, от администрация включително, за да дадем на българските пенсионери така, както винаги сме казвали, че те го заслужават. Това, че ги подлъгват през година, за да се похарчат огромни пари, да не се случи пак. Върху това, на което се спряхме с министъра и аз като премиер поех ангажимента, че ще направим другите съкращения, е да дадем по 40 лева на пенсионерите, които са до 286 лева, до прага на бедност. Това са към 1,3 милиона пенсионери и това са 50 милиона лева, каза Борисов.

"Хоризонт" научи, че по-голямата част от парите за коледни добавки ще бъде взета от бюджета на държавното обществено осигуряване.

Очаква се постановлението на Министерския съвет за парите да бъде гласувано на следващото заседание на кабинета, за да може парите да бъдат получени с декемврийските пенсии.

Обявеното от премиера Бойко Борисов трябва да се одобри и от Надзорния съвет на НОИ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна