Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отавио Чинкуанта стана Доктор хонорис кауза на НСА

Снимка: nsa.bg

Ръководството на Националната спортна академия "Васил Левски" удостои с почетното звание Доктор хонорис кауза Отавио Чинкуанта, президент на Международния кънки съюз и член на Международния олимпийски комитет. 

Сред мотивите за награждаването са подпомагането на фигурното пързаляне и шорттрека у нас чрез програмите на ИСУ, отпускане на персонални стипендии за изявени състезатели, както и финансиране на участието на млади кънкьори в международни състезания. След церемонията Отавио Чинкуанта изнесе академична лекция, свързана с финансовите възможности в света на спорта.

За мен България е държава със славно минало в спорта, наистина мисля, че имате славно минало. За това смятам, че е важно всички да се държим за спорта. За държава като България е много важно да инвестира и да развива спорта, защото спорта е средството, което ще окаже важна роля в развитието на страната. Вярвам в това, не го казвам просто така, заяви за "Хоризонт" Отавио Чинкуанта.

Титлата Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия "Васил Левски" се присъжда на видни личности с висок обществен авторитет и принос към развитието на спорта в световен мащаб. Сред носителите на това престижно академично звание са Жак Рох, Хуан-Антонио Самаранч, Франц Бекенбауер, Сеп Блатер, Егидиус Браун, Сергей Бубка, шейх Сауд бин Абдулрахман Ал-Тани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна