Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът гледа делото срещу шофьора, който прегази 4-годишния Паоло в пешеходна зона

| обновено на 21.11.14 в 12:45
Снимка: Венелина Попова
Окръжният съд в Стара Загора гледа по съкратената процедура делото срещу Георги Сапунджиев, който на 2-ри юни прегази 4-годишния Паоло в пешеходната зона в центъра на града. Срещу 44-годишния предприемач е повдигнато обвинение за убийство по непредпазливост.

Красимир Рачев от Окръжния съд, на когото беше разпределено делото, си направи отвод и сега то се гледа от състав с председател Ива Стефанова.

Защитата поиска съкратената процедура. Ива Стефанова обяви почивка, след което ще се произнесе дали приема делото да се гледа в условията на съкратено съдебно следствие. Ако приеме, Георги Сапунджиев може да получи присъда, съкратена с 1/3 и още в това съдебно заседание. Заради условията, предвидени по закона, тази присъда може да бъде от 3 до 10 години заради утежняващото обстоятелство, че 4-годишният Паоло беше убит на пешеходна зона.

Съдът отхвърли две граждански подписки, внесени от Окръжна прокуратура и адресирани до главния прокурор с мотива, че те не са съотносими към делото и няма да допринесат за изясняването на всички обстоятелства, а изразяват единствено общественото мнение.

Стотици родители се самоорганизираха в социалната мрежа за мълчалив протест, който започне половин час преди началото на делото, пред Съдебната палата в Стара Загора. След това те влязоха и в съдебната зала, за да подкрепят морално родителите на Паоло.

Депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, която е майката на убитата на пешеходна пътека Лора от Варна, заяви за "Хоризонт", че през януари е внесла промени в Наказателния кодекс в правната комисия на предишното Народно събрание и разчита на подкрепата на вътрешния министър, за да бъдат те придвижени по-бързо.

В мрежата Красимира Иванова - майката на Паоло пък написа:

Надявам се българското правосъдие да изпълни функцията си и да раздаде правосъдие. Надявам се да покаже, че е независимо от финансови и групови влияния и е базирано на дълбоки морални устои.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна