Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валери Димитров: ВАС бързо да реши спора с отнемането на лиценза на КТБ, забавянето ще влоши нещата

Проф. Валери Димитров
Снимка: БГНЕС

По време на среща с Асоциацията на банките премиерът Бойко Борисов заяви, че ще бъдат спрени цесии за 800 милиона лева в КТБ.

На срещата стана ясно, че ще бъде предложен законодателен текст, който да отмени всички прихващания между кредити и депозити в КТБ (отмяна на т.нар. "цесии"). Законодателната промяна ще бъде предложена за одобрение от парламента между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.

Много юристи изразиха съмнение, че подобна законодателна промяна може да бъде направена.

Бившият директор на Сметната палата проф. Валери Димитров каза в предаването "Преди всички", че трябва да се коментира не идеята да се отменят цесиите между вложители и длъжници на КТБ, а конкретните текстове, предложени за тази законодателна промяна:

Много е важно кога се прави изявлението за прихващане. Има различие дали изявлението за прихващане се прави преди БНБ да впише в Търговския регистър искането за откриване на производство по несъстоятелност. Фондът за гарантиране на влоговете и негарантираните, големите вложители са на един ред. Фактически производството по несъстоятелност, ако доведе до определени приходи от осребреното имущество или от продажба на банката като предприятие, отива в полза на Фонда и на негарантираните вложители. Останалите кредитори нищо няма да получат. 

Според проф. Димитров Фондът за гарантиране на влоговете и големите вложители са най-заинтересовани да има справедливо съразмерно удовлетворяване на техните вземания в несъстоятелността.

При прихващане обаче този, който прихваща, изпреварва другите. И това е проблем, коментира бившият шеф на Сметната палата:

Това е проблем, особено когато става дума вече в производството по несъстоятелност, когато вече кредиторите са един колектив, при който всеки трябва да получи равна квота от това, което има от осребреното имущество. Забавянето допълнително ще влоши нещата. Надявам се Върховният административен съд бързо да реши спора за отнемането на лиценза. /…/ Моето категорично мнение е, че няма никакво основание да се оспорва отнемането на лиценза на КТБ.

Проф. Димитров отрече да става управител на БНБ, като уточни, че никой не е говорил с него по този въпрос.

Цялото интервю с проф. Валери Димитров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна