Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лихвите по всички влогове без детските ще бъдат облагани с 10% данък от догодина

| обновено на 21.11.14 в 15:06

Лихвите по всички видове влогове с изключение на детските ще бъдат облагани с 10 % данък от догодина. Това съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова. В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Данъкът бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов, като тогава 10-процентната ставка беше валидна само за доходите от срочни депозити. След това кабинетът "Орешарски" въведе поетапно намаляване на данъка. Сега новите управляващи ще върнат целия размер на данъка и ще разширят продуктите, върху които ще се плаща той.

Разширяването на обхвата на данък "Лихва" на практика означава, че ще се облага лихвата от сметката, в която си получаваме заплатата например или ако сме направили дългосрочен спестовен влог. При въвеждането на данъка в началото на 2013-а се облагаха единствено лихвите по срочните депозити. Менда Стоянова коментира:

Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база. Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат.

Единственото изключение ще бъдат детските спестовни влогове, а очакваният ефект за хазната е 80 млн. лв. Толкова бяха събрани и в края на 2013-а, а след смяната на властта тогавашните управляващи от БСП и ДПС решиха да въведат поетапна скала за намаляване на налога, заради незначителния ефект върху хазната. Затова по сегадействащото законодателство налогът върху лихвата по срочните депозити е 8%, а от догодина трябва да стане 6%. Петър Кънев от БСП каза:

Нали ГЕРБ обещаха, че няма да вдигат данъците. Второ - не виждам защо трябва да се пипа този данък, защото не са чак толкова много парите. Най-малкото е да се запазят 8%. За 2% да рискуваш да не си изпълниш предизборната програма, ми се струва нелогично.

От ГЕРБ очакват подкрепата на Патриотичния фронт и реформаторите. Тя обаче не е съвсем сигурна. Корман Исмаилов от РБ заяви:

Тезите, с които по отношение на данъците, влязохме в предизборната кампания, беше от нашата страна за запазване на сегашните данъчни нива. Предстои да обсъдим по-детайлно въпроса, да видим къде и какво може да се постигне като консенсусно решение.

От АБВ предпочетоха да не коментират, тъй като засега не са запознати с предложението. Все още няма коментар и от "Атака" и ДПС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна