Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Кирилов: Трайното решение на украинския въпрос е свързано с геополитическото измерение

Снимка: БГНЕС

Бившият евродепутат Евгени Кирилов, бивш председател на Комисията по външна политика в БСП, смята, че вече трябва да се премине към нещо по-конструктивно по отношение решаване на кризата в Украйна.

Може би трябва да се започне от една нова позиция и да се търси истинско крайно решение на украинския въпрос. Във всички случаи Европейският съюз трябва да остане много активен. Големите проблеми с Украйна тепърва ще се появят, нямам предвид конкретно конфликта. Сметката ще легне на ЕС.

Това, за което аз говоря, за трайното, перспективното решение, то е свързано с геополитическото измерение. Всякакъв диалог е полезен в тази трудна ситуация, в която рисковете стават големи. Липсата на диалог е вече огромен риск. Струва ми се, че не трябва да се гледа на нещата на парче. Европейската перспектива на Украйна не трябва да е в ущърб на Русия.

В документа на Европейския съвет се говори за сепаратистите в Източна Украйна, а доста от политиците в Киев говорят за терористи, което според мен е доста емоционално пресилено. Срещу терористи не се води война с танкове и самолети. Всички признават, че единственият начин е политическо решение и вътрешен диалог и затова се говори и в документа на Европейския съвет. Говори се за децентрализация, за правата на хората, които принадлежат на националните малцинства.

Нека да признаем, грешки бяха допуснати и от двете страни - и от огромната група страни, които подкрепят Украйна, естествено, и от страна на Русия. Говорейки за новото начало, трябва да се направят фундаментални изводи, ако не искаме нещата да продължат.

Евгени Кирилов припомни, че Русия винаги е била част от Европа, но събитията напоследък я тласкат към сближаване с Китай. 

Нека тръгнем от времето, когато станаха големите промени в Европа. Тогава Русия, с гласа на Горбачов, говореше искрено за общ европейски дом, за премахване на разделителните линии. За голямо съжаление в умовете на доста политици все още манталитетът от Студената война стои. Има редица страни, които се страхуват от Русия, страхът стои и в Русия.

Не се прави истинско разследване на вътрешната война, трябва да се намеси ОССЕ по-активно, както и ЕС, включително и САЩ да бъдат убедени да натискат за успокояване на ситуацията.

В документа на Съвета на Европа ясно се говори за хуманитарна катастрофа сред населението на Източна Украйна, което от 6 милиона вече е 4 милиона души.

Цялото интервю на Георги Марков с Евгени Кирилов може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна