Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Станиславски: Преброяването на бюлетините в Полша се извършва ръчно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сривът в компютърната система на Държавната избирателна комисия в Полша доведе до оставки на председателя на Комисията и на заместника му. Преди това имаше протести в страната заради забавеното преброяване на резултатите след първия тур на местните избори.

Кореспондентът на БНР във Варшава Боян Станиславски съобщи, че преброяването на резултатите вече е ръчно. 

Няма заплаха относно сигурността на преброяването. Катастрофата се случи в момента, в който резултатите от вече преброените бюлетини са били прехвърляни в компютърната система, за да се обобщят. Няма предпоставка за фалшифициране или манипулиране на резултатите. Това обаче е скандал, който тотално срива всякакъв авторитет на държавните органи - местни и централни. Държавната избирателна комисия в Полша е много достоен орган, в нея работят съдии и тя е част от съдебната система на страната. Компютърната система е поръчана преди три месеца с държавна поръчка. Тогава се яви само една фирма, много малка, защото много компании си даваха сметка, че за три месеца не може да се изработи стабилна система, за да обработва числа от такъв мащаб.

Дискутира се в обществото, че призивите през последните години държавата да се оттегли и всичко да стане по-евтино доведе до тази катастрофа.

Тезите за хакерска атака са фолклорна орнаментика.

Интервюто на Георги Марков с Боян Станиславски може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна