Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темари, срещи с европейската история, лято в Антарктида и български багри

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Като всяко пътешествие, щом има далечни маршрути, ще трябва и речник. Какво е темари? Поне няколко неща. Име на  анимационна героиня. Но така също и на карти за игра, чийто правила се определяли от посоката на вятъра. Има и трето значение. Някога в древна Япония пристигнало интересното забавление кемари - игра на топка с крака. Ритали момчетата - благородници. Е, по-късно забавлението кемари „слязло” до простолюдието…Но какво междувременно можели да правят деликатните госпожици от високопоставените и аристократични фамилии? Топката им харесвала, но някак не върви млади дами да се ритат. Така започнали да изработват темари - декоративни топки за ръце. Новото занимание, привнесено от Китай, се превърнало в мил и ценен подарък. А изработката постепенно се развила в изящно фолклорно изкуство.
И у нас вече има не само почитатели, но и творци на темари. Какво е необходимо, за да се изработят тези причудливи и  харесвани вече по цял свят декоративни топки? Колко могат да са големи? Защо са важна част от символиката на новогодишния подарък? По пътеките на японското фолклорно изкуство и традиции ни води Ралица Донева - Коева.
В минутите за срещи с историята, ще направим градска разходка в полската столица Варшава. Как Музеят на Варшавското въстание се е справил с много трудната задача да покаже един от най-мрачните периоди в миналото? За своята работа и нетрадиционен подход екипът е носител на награди.  
И докато тук, на Северното полукълбо, търсим подходящи посоки, с оглед на идващата зима, на Антарктида предстои полярно лято. Базата на българските полярници е привлекателна за туристите: заради първия християнски храм, а сега вече и заради Първата художествена галерия. В далечната ледена белота, на 13 хиляди км оттук, от репродукциите на българските художници ще греят топлината и багрите на българската природа.



28 ноември


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени